Dvergdachs.Com © 2009 

Dvergdachs

i Trondheim

 

Greger Hellem

Hans Nielsen Hauges gate 4

7042 Trondheim

Tlf : 95831784

 

 

 

 

 

 

Trekkhund

 

Alle har sett hundeeieren som henger som et slips etter hunden sin, eller hunden som går helt på skrå fordi den henger i båndet.

 

Er det en unghund, er det ikke så uvanlig at den at den kan dra i perioder. Det er likevel viktig å huske at trekker hunden mye, kan dette faktisk være til skade både for eier og hund på flere måter.

 

Grunnleggende samarbeid. Hunder er flokkdyr. En viktig aktivitet i et hundeliv er å gå eller bevege seg sammen. Dette er en viktig del av det å synkronisere seg til hverandre i gruppen. Derfor blir en vanlig "tissetur" mer enn du tror. Dere går på en liten oppdagelsesferd eller oppdaterer dere på forandringer i "deres område". Dere møter også dagens små og store utfordringer som en gruppe og trener på samarbeidet. Dersom dere går på tur, og du lar hunden henge i halsbåndet, vil dette faktisk være med på å lære hunden at slik vil du at den skal gå. I denne flokken sier du indirekte at hundens jobb er "å dra" dere fremover, ved at du lar det skje.

 

Flerer problemer enn du tror. Det er ikke ubetydelige krefter som virker på hunden når den henger i båndet. Konsekvensene kan være alt fra skader i halsens bløtvev til mer kroniske smertetilstander i nakken hos hunden. Den kan også utvikle problemer i forhold til andre hunder fordi hundens kroppsspråk blir forandret når den henger i båndet. Det er også ganske slitsomt for hunder å møte andre hunder, mens det er ubehagelig rundt nakken - i verste fall får den andre hunden skylda for ubehaget. Det er også ikke få hundeeiere som har vondt i armer, rygg og nakke på grunn av en hund som drar. Selv en liten hund kan være sterkere enn man tror. Det er derfor ganske mange gode grunner til å ta fatt i problemet, men det må gjøres på rett måte.

 

Vær rolig og trygg. Rykk i båndet, kjefting og andre korreksjoner kan faktisk gi raske umiddelbare reaksjoner. Dessverre vil de hos noen hunder gi negative bieffekter over tid, eller kun ha midlertidig effekt. Spesilet derhunder har begyntn å få vondt, bør man være veldig forsiktig med å nappe i båndet. Det er derfor ikke noe som anbefales som løsning på denne type adferd. Du skal som den stødige klippen i ekvipasjen være den som vises hvordan man ferdes. Det er ikke forenlig med å gå rundt å være sint eller overreagere. Slik atferdforteller faktisk hunden at du har mistet kontrollen og er usikker, og kan forverre problemet over tid.

 

Vær nøye i noen uker. Gå ikke èn meter uten båndet er slapt. Strammer hunden i båndet i en retning, skal du gå rett og slett gå rolig og tydelig motsatt vei. Pass på at du ikke rykker i båndet. Hold en godbit klar til å gi hunden ved venstre kne når den kommer forbi, mens du går tydelig vekk. Gi maksimalt med skryt og ros når hunden kommer på siden for å få godbiten. Hvis hunden farer forbi deg, snur du med en gang og går motsatt vei på samme måte når båndet strammes. Det viktigste her er å få belønnet når hunden gjør det du vil, som er å være ved siden av deg. I begynnelsen trener du ikke lengre enn fem - ti minutter, og repeterer heller flere ganger for dagen. Du kommer deg ikke på lange turer, så kjør kanskje bil til andre områder om du blir lei av å rundt i gata hjemme. Ikke bruk noen kommando, for dette er ikke "gå fot". Etterhvert kan hunden gå på siden i lengre tid, og du kan gradvis la det gå lengre før du belønner. Tren litt på et rolig sted først. Du må være konsekvent og ikke la hunden dra. Dette betyr at all gåinga er trening. Får hunden gå foran, bør du stoppe når den drar. Du vil ganske raskt merke at den blir mer oppmerksom på deg, og den slakker båndet fordi den forventer at du skal snu. Skryt da, og gå videre. Dette betyr også at alle som skal gå tur med hunden må gjøre dette, så enhver som ikke klarer å følge opp dette bør kanskje ikke gå med hunden i denne tiden. Hunden lærer seg å se på deg for å vite hvordan den skal oppføre seg gjennom denne øvelsen, som er svært nyttig i for eksempel vanskelige situasjoner med andre hunder eller lignende. Du hjelper hunden, uten at det blir skjenn eller stress. Hunden får også masse oppmerksomhet på å gjøre det rette, noe som øker sjansen for at den gjør det igjen.

 

Vis litt hensyn. Unge hunder og valper kan glemme seg. Det er viktig å ikke bli irritert selv om de glemmer seg. I måndene før hunden bli et år, har den en periode med fysisk kjønnsmodning. Da ligger det rett og slett i genene å bli mer "utadvendt" og opptatt av omgivelsene, ofte på bekostning av deg som eier og deres retning. Detter er heldigvis noe som roer seg etter hvert, men det er viktig å vise ro og overbærenhet i denne perioden. Det er også smart å ta med langline og sele og gå på litt åpne områder, eller finne sikre områder hvor den kan være løs, slik at hunden kan faktisk kan røre seg litt uten fare for skader og sammen med deg.

God tur !

 

 

 

 

sakset ut av adresseavisen 31.10.2009

Skrevet av Turid Buvik ; adferdsterapeut og innehaver av Trondheim Hundeskole